dinsdag 19 juli 2011

Daan en Jaap Mutsaers op het Van Kers basketkamp in Tongerlo België

Daan Mutsaers (U 20 komend seizoen) gaat deze zomer naar 3 (!!!) verschillende basketball kampen. Zijn eerste kamp deze zomer was bij de legendarische Belgische coach Lucien van Kersschaever. Broer Jaap (komend seizoen U 14) was er ook bij. Dit is het verslag van Daan:
Na 4 jaren NBB camp, wat zeker een goed camp is, waren wij wel toe aan een nieuwe uitdaging. In het afgelopen seizoen hebben we met de U18 en ook de U14 een paar oefenwedstrijden en toernooien gehad in België. Het was ons opgevallen dat daar veel spelers op jonge leeftijd al hele goede fundamentals hebben en daar wilden wij meer van weten. Daarom hadden wij ons ingeschreven voor het Van Kers camp in Tongerlo. Het Van Kers basketcamp is onder leiding van Lucien van Kersschaever, de meest bekende basketballcoach van Belgie.

Het Sporza complex in Tongerlo is een mooie locatie met twee sporthallen en vijf basketbalvelden. Tussen de twee sporthallen ligt het spelershotel met nette kamers. Op iedere kamer plaats voor vier spelers. Per kamer vier kasten en een eigen badkamer met toilet, douche en wastafel. Dat was heel netjes. Er waren buiten naast het hotel ook nog zes basketballvelden.

Op het camp waren in totaal 240 spelers en zeker 20 trainers. Allemaal met heel veel basketballervaring. We waren in totaal met maar 5 jongens uit Nederland de rest van de campers kwamen uit België. Bekende NL trainer Peter van Noord. Verdeling van de spelers over drie leeftijdniveau's. Wij speelden alle twee bij de groep van jongens van 15-17 waarbij Jaap in de jongste en ik in de oudste groep zat. Voor Jaap was dat met zijn 13 jaar stevig aanpoten maar het ging lekker. Voor mij was het een mooie uitdaging op de 3 positie en dat ging goed. Veel rake schoten en veel drives met goede beoordelingen van de coaches en Van Kersschaeve.
                                  Jaap en Daan in gesprek met de legendarische coach van Kers

De organisatie op het Van Kers camp was heel strak. Zes dagen het zelfde schema. Half acht opstaan, acht uur ontbijt, om half negen defense training tot twaalf uur, lunch, om een uur offense training tot half vijf, avondeten en iedere avond van zes tot negen uur wedstrijden. Lunch en avondeten was twee maal warm eten. Stevige kost die past bij een sporter, veel fruit en zuivel. Prima dus.
Veel aandacht voor de fundamentals: waar we voor gekomen warren! Jaap werd getraind op de 5-positie en ik kreeg - op verzoek- mijn oefeningen op de 3/4 positie.  Veel offense en defense voetenwerk en veel focus op houding en het shotten! Aan het einde van de week geen allstar team en ook geen MVP voor de campers, daar deed het Van Kers Camp niet aan. We heb en er veel van opgestoken!


Wat ons ook op het Van Kers camp opviel en wat we ook heel prettig vonden:
Discipline in Belgie ligt vele malen hoger dan in Nederland.
Trainers op hoog niveau die het heel serieus aanpakten .
Iedereen ging er het hele camp vol tegen aan.
Niet iedereen had basketball talent maar inzet zeker wel.
Geen commentaar naar de trainers.
Geen commentaar naar spelers in je team.
Iedereen was altijd op tijd.
Geen smoesjes.
Goede medische begeleiding.
Geen commentaar naar de internationale (!) scheidsrechters die daar hun examens hadden.
Geen teamstraf maar een individuele straf voor de speler die de afspraak overtreed: 20 pushups of meer.
Veel scouts en officials op de tribunes.
Spelers en coaches heel correct naar elkaar toe.
Sportiviteit op het veld maar ook in het restaurant, op de tribune en in het hotel.
Respect voor elkaars spullen en geen gerotzooi met eten.
Goede prijs / kwaliteitsverhouding dus! (thanks dad)

Wij hebben genoten van ons Van Kers Basketcamp! Volgende week ga ik naar Louvain la Neuve voor het "Converse Basketball Camp BBall 9".


Na afloop daar van schrijf ik weer een blog.

Tot dan en groetjes
Daan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten