zondag 24 juni 2012

Jaap & Joshua in het NT U14 in Denemarken (dag 1)

Na een lange selectieprocedure is het eindelijk zover dat Jaap en Joshua voor het Nederlands Team U 14 mogen uitkomen in echte interlandwedstrijden. Van vrijdag 22 juni t/m zondag 24 juni spelen ze met oranje in "the Kopenhagen inventational" , een groot internationaal toernooi voor U 14 en U 15 spelers met deelnemende landen van rondom de Noordzee. Als trotse ouders waren Noesja en Edward meegereisd en van de hand van Edward kwamen er prachtige verslagen. Lees en geniet

Dag 1 (vrijdag 22 juni)

Op donderdag om 11.30 uur vertrekken we vanuit Almere met de bus richting Farhum. Een plaatsje net boven Kopenhagen waar het internationaal toernooi wordt gehouden. Een grote Nederlandse vertegenwoordiging met zowel jongens als meisjes teams U14 en u15.

De busreis door Duitsland was nou niet wat je noemt een prettige ervaring. Veel files en het resultaat was dat de spelers om 01.00 uur op deze echte midzomernacht !!! op de plaats van bestemming waren. Zelfs in Denemarken is dat al echt merkbaar. Het is midden in in de nacht alleen maar schemarig donker. Op luchtbedden slapen de spelers in de sporthal en rond 02.00 uur gingen de lichten uit. Om 07.00 uur uit bed, een snel ontbijt en met de bus naar de sporthal. Om 09.00 uur staat Denemarken op het programma.

Joshua & Jaap (J&J) in het echte Oranje tenue en dat is wel een heel mooi gezicht zo tijdens de warming up.

Beide jongens genieten van dit bijzonder moment en hebben alle twee een brede grijns op het gezicht. Daarna snel de focus op de pot en de layups maken de stramme spieren soepel.

De Denen starten fel en zetten onze jongens snel op hun plaats: 21-15 achter na afloop van het tweede kwart. J&J hebben de eerste minuten en hun eerste punten in het eerste kwart al binnen maar ze staan wel achter.

Het tweede kwart tapt NL uit een ander vaatje en het team gaat beter spelen. . Joshua wordt als pointguard opgesteld en dat gaat hem goed af. Hij heeft nog wel een beetje last van zijn vorige week verstuikte enkel maar hij vermant zich zo als dat zo mooi heet. Jaap is sterk in de defense maar heeft last van de kleine Denen die als vervelende muggen om hem heen zwermen. We halen met snel teamspel de Denen in en bij rust staat er 38-41 op de borden.

In het derde en vierde kwart golft het spel op en neer zonder dat Nederland echt los komt. De busreis en de korte nacht speelt de jongens duidelijk parten; de scherpte ontbreekt en dat zien we vooral terug bij de vrije worpen en een aantal layups die onnodig gemist worden.

Via 57-60 (eind Q3) pakken we uiteindelijk de wedstrijd met een mooie 66-78 winst. Een 3-12 run in de laatste 3 minuten was de moeite waard van het kijken. De eerste punten zijn binnen en de eer van Nederland is gered door de eerste wedstrijd van het toernooi te winnen. J&J spelen beiden ruim twee kwarten en kunnen met een goed gevoel terugkijken op hun eerste interland!

Na Denemarken gaan de jongens eten en om 13.00 uur meteen naar bed om de achterstand in nachtrust in te lopen. Om 20.30 uur staat Noorwegen op het progrmamma. Het middagtukje heeft gewerkt want De Noormannen staan na vier minuten op 12-0 achterstand. Daarna zakt het ietwat in maar de ruststand is duidelijk:30-14. In de tweede helft gaat de Nederlandse stoomwals er echt over heen en de ene na de andere aanval levert punten op. Joshua zet snel het spel op, geeft mooie passes en swingt de bal van links naar rechts. Jaap staat als een vorst in de bucket en intimideert de tegenstander met veel rebounds. Ook in deze wedstrijd scoren J&J en leveren zo een mooie bijdrage aan een mooie overwinning: 77-39. In het vierde kwart stapt Joshua bij een driepuntslanding op een voet. Het levert hem wel 3 vrije worpen op (alle drie raak) maar het is voor vandaag wel einde oefening. Benieuwd of de nachtrust genoeg herstel geeft. Na de wedstrijd om 22.00 uur nog even een snelle lasagne met veel sla en zuivel er in en dan weer naar bed. Morgenochtend wacht Schotland om 08.30 uur!